top of page

PLANNING

Het spel heeft natuurlijk een bepaald verloop. Dingen hebben een volgorde en een spel dag is op een bepaalde manier op-gebouwd. Om te kunnen spelen moet je bijvoorbeeld eerst de rollen verdelen. Hoe dit precies gaat? 
Dat vind je hieronder! 

 

We spelen elke speeldag 1 uur (60 min.)

We beginnen natuurlijk met de introductie van het spel. Wat is het doel? Hoe kun je winnen. Welke rollen zijn er? Welke regels? Hier zijn we ongeveer 30 minuten mee bezig. 

De volgende 10 minuten van het eerste spel uur gebruiken we voor de rolverdeling. In het spel zijn verschillende rollen te verdelen. je kunt Minister president worden van één van de landen, vertegenwoordiger van een bevolkingsgroep of journalist. Na de uitleg krijg je nu de mogelijkheid om op een bepaalde rol te solliciteren. De sollicitatie brieven gaan in een grote brievenbus. Je kunt tot het einde van de schooldag nog solliciteren. Na school bepaald de docent de rolverdeling, die wordt de volgende speeldag bekend gemaakt.

Om het spel te winnen moeten er 20 problemen worden opgelost. We bespreken deze problemen, zodat er mogelijkheid is om vragen te stellen en zaken te verklaren. Voor het bespreken gebruiken we ongeveer 20 min. 

DAG 1  -  Uitleg

Uitleg Spel
30 min.

Solliciteren
10 min.

De problemen

20 min.

Rolverdeling
10 min.

 

 

 

 

 

 

 

Inlezen
10 min.

Plan van aanpak

10 min.

 

 

Onderhandelingen
20 min.

 

 

 

 

Stand van zaken
10 min.

De eerste 10 minuten worden gebruikt voor het bekend maken en bepalen van de rolverdeling. De presidenten en vertegenwoordigers worden nu door de docent voorgedragen en mogen de positie aannemen of afwijzen. De minister presidenten mogen hun eigen werknemers kiezen. Iedereen krijgt een map met start informatie. Op het verliezen van de map staat een boete van 25 miljoen (voor de groep of het land). Het volk krijgt ook ieder een map met start informatie. In 2 van de mappen zit echter de opdracht voor de drugshandelaar en de terrorist. Zo worden ook deze rollen verdeeld. Ook de trouble-maker wordt ingelicht via een bericht in zijn/haar map.

De volgende 10 minuten worden gebruikt om iedereen zich te laten inlezen. Wat zit er in mijn map. Wat wordt precies mijn taak in het spel? De teams kunnen bij elkaar gaan zitten en overleggen over hoe ze bepaalde dingen willen aanpakken. Waar wil je mee beginnen of waar moeten ze misschien eerst meer over weten. 

Na het overleg komen we klassikaal samen om te bespreken wat het plan is. De presidenten en voorzitters mogen aan het woord komen om de klas te overtuigen van hun plan. Dit wordt door alle anderen aangenomen of afgewezen. Hiervoor plannen we 10 minuten.

Als het plan van aanpak is vastgesteld kan iedereen aan het werk. Sommige landen willen misschien direct over tot actie, terwijl andere groepen misschien eerst wat informatie op willen zoeken. Er is nu 20 minuten de tijd om met andere groepen te overleggen, deals te sluiten of research te doen. 5 minuten voor de tijd om is moet de docent een seintje geven dat het tijd is dingen op papier te zetten. Een afspraak die niet op papier staat is immers geen afspraak!

De laatste 10 minuten komen we terug om klassikaal te bespreken welke deals er zijn gesloten. Welke vooruitgang er is geboekt. Of er misschien al een crisis is opgelost en welke misschien belangrijke informatie iemand heeft ontdekt. Enkel de voorzitters en presidenten aan het woord, tenzij de president zelf het woord aan een werknemer overdraagt. We sluiten de speldag af en evalueren hoe het is gegaan.

DAG 2  -  Opstarten

Plan van aanpak
10 min.

DAG 3 is de "standaard" speeldag. Deze kun je herhalen tot je klaar bent met het spel. Alleen de laatste dag wijkt nog af, van dit standaard format.

Dealing with the Consequences
10 min.

 

 

 

 

Plan van aanpak
5 á 10 min.

De Onderhandelingen

30 á 35 min.

 

Stand van Zaken
10 min.

Daar gaan we weer! Vorige keer hebben de kinderen wat beslissingen genomen. Er zijn deals gesloten en misschien wat acties ondernomen. Wat zijn de gevolgen van deze acties of beslissingen? In 10 minuten start je de nieuwe speldag op door de kinderen te vertellen wat de consequenties van hun gemaakte keuzes zijn en het speelbord aan de nieuwe situatie aan te passen. 

Welke doelen wil je vandaag als voorzitter of president gaan bereiken. Dit is je kans om er bekendheid aan te geven, of er juist bewust stil over te blijven. Misschien heeft de EU nog wat te zeggen, over afspraken met z'n allen of een gepland overleg. Als docent gebruik je deze ronde ook om de kinderen op gang te helpen, loop de lijst met de problemen nog eens langs, waar is iedereen mee bezig? Voor deze ronde wordt 5 a 10 min. uitgetrokken 

30 á 35 minuten is er de vrijheid om te onderhandelen, onderzoeken of overleggen over de onderwerpen die de kinderen belangrijk vinden. Geef ongeveer 10 minuten voor de tijd om is weer een seintje dat De afspraken op papier moeten!

Ook vandaag gebruik je de laatste 10 minuten om klassikaal te bespreken welke deals er zijn gesloten. Welke vooruitgang er is geboekt. Of er misschien al een crisis is opgelost en welke misschien belangrijke informatie iemand heeft ontdekt.Geef de voorzitter van de EU het woord om de lijst met problemen bij te werken voor een goed overzicht. Enkel de voorzitters en presidenten aan het woord, tenzij de president zelf het woord aan een werknemer overdraagt. We sluiten de speldag af en evalueren hoe het is gegaan. 

DAG 3  -  Spelen

DE LAATSTE SPELDAG

DEADLINE
10 min.

 

 

 

LAST CALL
10 min.

 

TAKE IT OR LEAVE IT

30 tot 60 min.

 

 

 

 

 

WINNER or LEARNER?
10 tot 20 min.

Bespreek klassikaal de consequenties van genomen beslissingen, de beurs en de crisislijst. Wat moeten we vandaag nog bereiken om het spel te kunnen winnen? Benadruk de noodzaak van snelle acties, ze hebben een DEADLINE. Draag veel vertrouwen uit richting de leerlingen, vertel hoeveel vertrouwen je in hen hebt en dat het ze echt gaat lukken, motiveer ze, zeker de leerlingen die het niet denken te redden.

De mogelijkheid voor presidenten en voorzitters hun intenties en plannen te laten horen.  

Win de mensen voor je plan zodat ze met je meewerken! Je moet veel mensen bereiken en hebt misschien geen tijd om bij iedereen persoonlijk langs te gaan. Dit is je kans om de hele klas in één keer toe te spreken en iets snel geregeld te krijgen.

Hoeveel tijd hebben de kinderen nog nodig. Maak een inschatting en geef ze dan bij voorkeur net iets meer tijd. Je hebt liever tijd over dan te weinig. Eerder klaar = eerder klaar. Wat moet er nog gebeuren om te kunnen winnen. Hoe kan iedereen elkaar helpen om dit te bereiken? Zet het op papier! Maak het officieel, regel de betalingen en streep de crisis af! Houdt hier als docent goed de tijd in de gaten en wijs de kinderen hier tussentijds meerdere keren op om het gevoel van tijdsdruk en stress na te bootsen!
Belangrijk is dat de voorzitter van de EU hier het overzicht bewaard. Het moment dat alle crisissen zijn opgelost mag de voorzitter van de EU namelijk de winst uitroepen. Hij of zij moet dus het overzicht bewaren! Help hierbij indien nodig.

Hebben we gewonnen? Waarom wel of niet? Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd tijdens dit project? Was het leuk? Noem eens een situatie die je je nog heel goed kan herinneren? Neem hier goed de tijd om het spel na te bespreken. Wat was nou het belangrijkste tijdens dit spel? Op welke dingen ben je nu heel erg trots? Welke fouten heb je gemaakt en hoe erg was dat, of kwam je daarna misschien wel met iets veel beters? Benadruk hier de noodzaak van samenwerken, konden mensen dingen "alleen" regelen? Sluit het spel af met het verzamelen van alle materialen en een gezamenlijke conclusie.

bottom of page