top of page

Verantwoording

Voor het Project "Horizon verbreden" moesten wij ieder een land of gebied kiezen. Hierover moesten we de kinderen een project laten uitvoeren waarbij wij zowel onze eigen horizon als die van de kinderen zouden verbreden.

Europa is niet echt een land of gebied te noemen. Maar wanneer ik enkel een land had gekozen zou ik mijn horizon en die van de kinderen juist versmallen. Vandaar dat ik koos voor een groot gebied. 

Zo kon ik mijn horizon en die van de kinderen daadwerkelijk "VERBREDEN"

Het Multiperspectivisch kijken & de Zaakvakken

In de ontwerpfase van het spel heb ik ontzettend veel tijd doorgebracht op internet. Er waren allerlei gegevens die van invloed zijn op het spel die ik moest uitzoeken voor alle verschillende spelers. Het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Zweden, Over al deze Europese landen moest ik van alles opzoeken. Zo verwachtte ik dat kinderen zouden gaan kijken naar de manier waarop stroom werd opgewekt, dus moest ik dit uitzoeken. Ik verwachtte dat kinderen zouden willen weten hoe een land zijn budget bij elkaar verzamelde dus moest ik dit uitzoeken. Tot slot had ieder gebied een budget nodig waarvan ik graag wilde dat het realistisch was, dus dit moest worden uitgezocht.

De cijfers die uiteindelijk op papier zijn gekomen lijken heel beknopt en beperkt. Maar de research die vooraf is gegaan aan dat kleine beetje informatie in een dossier Is schrikbarend. Voor de kinderen had al mijn research echter weinig toevoegende waarde. Vandaar dat ik voor de werkbaarheid van het spel een selectie heb gemaakt van de voor hen noodzakelijke informatie. Deze informatie gaf ik hen vervolgens zowel feitelijk als niet feitelijk. Dit deed ik door gebruik te maken van zogenaamde "speeldata". Om het spel werkbaar te houden, de kinderen kunnen immers net rekenen tot in de miljoenen, waren de budgetten en aantallen te groot. Dus om te zorgen dat de kinderen ook konden werken met de aangegeven aantallen, cijfers en budgetten heb ik deze versimpeld.

Tijdens het spelen komen de kinderen uit noodzaak achter elkaars gegevens. Ze koppelen de militaire aantallen aan de financiën van een gebied en weten zo bij wie ze moeten zijn voor een lening. Ze zien welke landen investeren in het milieu en kiezen zo gebieden om mee samen te werken. Ieder kind kijkt vanuit het perspectief van zijn eigen land naar ieder probleem. Tot ze beginnen te beseffen dat ze alleen met zijn allen kunnen winnen. Op dat moment zie je dat kinderen op andere manieren naar de problemen gaan kijken. Niet meer vanuit één perspectief, maar ook vanuit het perspectief van de anderen. Ze kijken niet alleen economisch naar een probleem maar kijken ook hoe dit politiek wordt opgepakt door de anderen. Zo oefenen de kinderen met het leggen van verbanden, die ik voor hen had voorbereid.

Actuele onderwijskundige en didactische concepten

Theoretische onderbouwing van het project. 

Iedere docent of collega die dit project onder zijn neus krijgt zegt als eerste; "leuk, wauw... Maar wat ingewikkeld.. is het niet te moeilijk?"

 

Mijn antwoord daarop is "Ja en Nee". Dit project is zo vormgegeven dat de kinderen het zo moeilijk kunnen maken als ze zelf willen. Ja, het is ingewikkeld, het is chaos. Die chaos zorgt er echter wel voor dat de kinderen niet gestuurd worden in hun ontwerpend proces.

 

Tijdens dit project zijn kinderen met heel veel zaken tegelijk bezig. Ze willen laten zien dat ze het spel kunnen winnen. Sommigen willen echt laten zien dat ZIJ het kunnen. Andere kinderen zijn vooral heel nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is. Wat zou er gebeuren als..
Is een hele belangrijke vraag in dit spel. Het antwoord is namelijk altijd dat Je het niet weet en dat ze er maar op één manier achter kunnen komen.  Zo zie je dat kinderen leren om fouten te maken. Want door die fout, weten ze nu wel wat het gevolg is, dat hadden ze anders niet geweten. dus is het een fout? of is het een leermoment? Dat is één van de belangrijke vragen tijdens dit project.

Alle 10 domeinen uit het overzicht van de Universiteit van Twente
komen aan de orde.  De kinderen beleven en ondernemen zoveel tijdens dit project. Niet ieder kind doorloopt alle fasen, maar samen bereiken ze ontzettend veel.


 

Science education and Talent Development (SETD), Universiteit Twente Enschede

Hier op de website hoor je me meermalen benadrukken je niet te bemoeien met het creatief proces van de kinderen. Velen docenten zullen denken "ik moet ze toch helpen? Ze hebben een beetje sturing nodig..". Onderzoek wijst echter het tegenovergestelde uit. Kinderen hebben een grotere creativiteit dan volwassenen en laten zich minder snel blokkeren door "ja maars"  (Sternberg, 1997). Wanneer je als docent probeert hen te helpen, blokkeer je hun creativiteit dus juist. Laat de kinderen hun eigen creativiteit benutten, dan komen ze met oplossingen die je nooit voor mogelijk had gehouden! Geniet van het proces en zeg op alles ja, de kinderen zullen je verbazen.


 

Media & The Solutions Game

De website

Research doen

Wat is er bereikt?

De Journalist

De kinderen maken gebruiken van deze website. Hier vinden ze alle informatie verzameld, kunnen ze hun dossiers vinden en nalezen wat ook alweer precies de procedures zijn bij bepaalde activiteiten.

Om de problemen op te kunnen lossen hebben de kinderen meer achtergrond informatie nodig. Er wordt hen geen enkele keer expliciet verteld dat ze onderzoek moeten doen. Er wordt wel af en toe op gewezen dat als ze iets willen weten ze even het internet op moeten duiken. Daarnaast heb ik als docent wel toegezien op de betrouwbaarheid van de gevonden informatie. Wikipedia is leuk, maar niet als betrouwbare bron. klik is verder op de bronnen van die wiki pagina?

Tijdens de stand van zaken ronde presenteren voorzitters en premiers de door hen ondernomen stappen. Daarbij mogen ze gebruik maken van verschillende media als zij dat wensen. Het wordt hen echter niet verplicht.

De journalist maakt voor zijn/haar werkzaamheden uiteraard gebruik van verschillende soorten media. Dit was de eerste keer dat het project werd uitgevoerd. Voor mijzelf staat voor de volgende keer vast dat er meer begeleiding naar de journalist zal gaan, om hem/haar te motiveren een ander medium te kiezen dan Word. Nu heeft hij/zij met name alsnog word gebruikt. Maar hij/zij is vrij om te kiezen voor een video programma, foto's, geluidopnames of een andere variant van nieuws verslaan.

In de Game wordt er op meerdere manieren gebruik gemaakt van media.  

Onderzoeksvragen

Het was misschien geen expliciet onderdeel van het project, maar kwam wel degelijk aan de orde.

Tijdens het project worden de leerlingen intrinsiek gemotiveerd om onderzoek te doen. Ze doen dit niet omdat het moet, of omdat ik het van ze vraag. Ze doen onderzoek omdat ze iets willen weten. Want als ze dat weten dan kunnen ze het probleem oplossen.

één van mijn genietmomentjes uit het project is dat ik 2 leerlingen achter een computer zag zitten. Het gaat hier om 2 modepoppetjes, de één is danseres en model en heeft ook totaal geen motivatie om maar iets voor school te doen. Het andere meisje is de beste vriendin en gaat dus mee in deze houding. Zij zaten achter de computer en waren onderzoek aan het doen naar infrastructuur. Ze hadden al verschillende zoektermen gebruikt en waren uiteindelijk op de juiste pagina terecht gekomen. Toen ik hen vroeg wat ze wilde weten zeiden ze "hoe we het file probleem kunnen oplossen". Ze hadden dan ook gezocht op "oplossing file probleem".  Dat zij hierop uitgekomen waren betekend dat ze al even aan het speuren waren geweest, aangezien ze deze informatie niet van mij hadden gekregen. Als je dan ziet dat deze 2 meiden uit zichzelf, omdat ze het probleem willen oplossen komen met dingen als "betaalstroken, carpoolverplichtingen en extra openbaar vervoer" dan fleur je daar toch helemaal van op. 

Er was dus geen expliciete aandacht voor het opstellen van onderzoeksvragen. Maar dat was ook niet nodig op deze school en met deze klas. Dit is Dalton onderwijs, er wordt vaker gewerkt met onderzoeksvragen. Ik gaf hen dus de problemen, zij stelde zelf hun vragen op.

 

Samenwerkend leren

Samenwerkend leren begint al bij het indelen van de groepjes. Mijn groepjes moesten veel probleemoplossend moesten werken en onderzoek doen op internet. De theorie schrijft dan voor dat 2 tot 4 kinderen de maximale aantallen zijn voor effectief samenwerken (Hoogeveen & Winkels 2009). Daarom heb ik ervoor gekozen de Europese landen door 3 kinderen te laten besturen. Daarnaast waren de vertegenwoordigers met 2 kinderen en de anderen kiezen hun eigen teams. Meer dan 3 zullen het er echter niet worden, want zoveel kinderen zijn er dan niet meer.

Qua werkvormen wordt er in het project gebruik gemaakt van klassikaal problematiseren (Hoogeveen & Winkels 2009). Daarbij wordt een probleem niet gezien als een probleem van één persoon of groep, maar als probleem van de gehele klas. In dit project moeten de leerlingen ook met de hele klas alle problemen oplossen om te kunnen winnen.

Voor het winnen van het spel is samenwerkend leren noodzakelijk. de leerlingen hebben elkaar nodig en kunnen niet zonder elkaar werken. Dit is één van de kenmerken van samenwerkend leren, die dus letterlijk in het project aan bod komt. Daarnaast is het gebruik maken van sociale vaardigheden één van de beoogde leerdoelen. en zijn we bij winst niet alleen gericht op wat ze hebben gedaan maar evalueren we ook vooral op hoe de leerlingen alles hebben gedaan. Er is dus ruimte en aandacht voor zowel het product als het proces (Ettekoven & Hooiveld, 2015).

Beoordelen & evalueren

geen cijfers, maar ze winnen of leren...

Ik heb ervoor gekozen om geen cijfers of beoordelingen aan het project te hangen. De kinderen zijn immers zo bezig met het winnen of verliezen van het spel. Het feit dat ze gewonnen hadden vond ik voldoende. Het leerresultaat hoefde van mij niet vast gelegd te worden in cijfers of beoordelingsschalen. 

De kinderen waren wel heel erg bezig met het winnen of verliezen. Een aantal kinderen waren er zelfs van overtuigd dat ze het spel niet zouden gaan winnen, omdat het te veel voor ze was.

"Juf, Als we het spel niet winnen dan gaan we de wereld opblazen, door tegelijk al onze nucleaire wapens af te laten gaan. Want dan weten we in ieder geval wel wat er dan zou gebeuren. Want dat weten we nu niet."

Dit was iets wat mij tijdens één van de laatste lessen verteld wed door één van de kinderen. Ze waren er niet volledig van overtuigd dat ze konden winnen. In ieder geval niet ALLE kinderen. De andere helft van de groep was helemaal tegen dit plan en liet dat ook zeker weten aan de andere groep.

Toen in de laatste les bleek dat het haalbaar was en dat ze het wel eens zouden kunnen redden gingen juist de kinderen met dit plan het hardst aan het werk van allemaal. Zij pakte de nucleaire dreiging aan door alle atoombommen in één land te verzamelen en een vernietigingsprogramma te starten. Juist die kinderen leverde zo een onmisbare bijdrage aan het oplossen van de laatste problemen, waardoor het spel werd gewonnen.

Na de winst was er 30 minuten de tijd om te evalueren. Hierin stonden vragen centraal als wat heb je ervan geleerd, wat vond je het leukste etc. Voor deze vragen en een kort verslag hiervan verwijs ik je naar de pagina over de uitvoering op de ontdekking in 2018. Hier staan uitspraken van leerlingen uitgewerkt.

 

Bronnen

 

John Hunter

the World Peace Game

 

 

 

Boeken

Websites

John Hunter ontwikkelde "The World Peace Game" een vergelijkbaar spel waarbij kinderen de wereld besturen en proberen de problemen van vandaag de dag op te lossen om zo het spel te winnen. Dit spel is echter alleen beschikbaar in Amerika en kan daarom niet hier gegeven en gespeeld worden. Ik wilde al jaren iets vergelijkbaars creëren. Dat is me nu met dit spel gelukt. Graag bedank ik John Hunter voor het inspireren van dit spel, maar ik wil ook benadrukken dat The Solutions Game wel echt een ander spel is geworden dan The World Peace game. Tijdens het ontwikkelen heb ik andere keuzes gemaakt en zelf ontworpen hoe het eruit moest gaan zien en moest gaan werken.

Leren en Onderwijzen, S. Ettekoven & J. Hooiveld, 2015, Noordhoff, Groningen.
Het didactisch werkvormen boek. P. Hoogeveen & J. Winkels, 2009, van Gorcum, Assen.

europarl.europa.eu
Europa.EU
The Guardian

 

Al deze websites heb ik gebruikt om aan de gegevens te komen die als basis zijn gebruikt voor het maken van de speeldata. 

Er zijn verschillende bronnen gebruikt om "the Solutions Game" vorm te geven

bottom of page